onsdag 16 maj 2018

Ekonomiekot - nu har jag skickat dem ytterligare ett brev

Så här blev det

Hej!

Ni skriver på er hemsida att - Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Det stämmer inte.

Ni skriver att ni är opartiska och oberoende och det är jättebra och det är grunden i journalistik vad jag förstår.

Vad jag länge reagerat på är att t.ex personalen på Ekonomiekot inte är opartiska. Vi har en jord som sargas av den ständiga tillväxten, överkonsumtionen är en stor farlig del i att vi förstör våra framtida generationers framtida förutsättningar. För att lösa detta behövs Nerväxt inte tillväxt. 

Jag tycker det är viktigt att ni journalister tänker till, ta en mötesrunda om detta och tänk ett steg längre än marknadens makthavare och politikens makthavare, de är så djupt inne i sina egna agendor att de inte kan lyfta blicken och ta ansvar för vår framtid.

Ni journalister kan bli de som väcker dem. Jag har försökt att få er ett vakna, bland annat då ni rapporterar att börsbolagen gått bättre eller sämre enligt sina rapporter. Det är inte er sak att använda värdeladdade ord, intäkterna har gått ner eller upp liksom resultaten, ni ska inte säga att det gått bättre eller sämre. Bättre för vem? Sämre för vem? Tänk gärna till lite om just det. Rapportera fakta utan värdeladdade adjektiv.

Jag hörde idag att du sa att det är så svag till växt i Stockholm. Säg inte svag, säg låg eller ännu hellre ”Äntligen har tillväxten börjat vända”…

Jag ber om ursäkt om jag går på men jag blir så upprörd över att ni journalister som har så starka ”vapen” inte använder dem utan låter er omedvetet ledas av makthavarna jag nämnde. Jag vet att ni inte gör det medvetet utan omedvetet men är det inte dags att bli medvetna. Var det inte för att göra skillnad som ni valde just det yrket?

Kolla på nätet där finns hur mycket som helst om risker med tillväxt.

2 kommentarer:

  1. Lilian Liberg17 maj 2018 20:11

    Men så bra initiativ Annica! Du är så handlingskraftig! Hälsningar Lilian Liberg

    SvaraRadera